Πλοηγός-Πορτολάνος

 

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ – ΛΗΞΟΥΡΙ

Από το ΝΟΤΙΑ.
Ανεβαίνοντας με Μαΐστρο η νοτιοδυτική παραλία της Κεφαλονιάς φαίνεται ατελείωτη. Η καλύτερη τακτική είναι ίσως να πλησιάσει κανείς στον κόλπο του Λουρδά όπου ο κυματισμός είναι μικρότερος.
Χρειάζεται όμως προσοχή στα νησιά (Δανειστή, Δία, Μυτζηθρή και Νησιόπουλα) κυρίως κοντά στα τελευταία έχει πολλές ξέρες. Τη νύχτα αυτή η προσέγγιση δεν συνιστάται.

 

Το επόμενο πρόβλημα είναι στις Μηνιές (εκεί που τελειώνει προς Βορρά ο διάδρομος του Αεροδρομίου) όπου έξω από το νησάκι και σε απόσταση περίπου 200μ. υπάρχει μια ξέρα με το χαρακτηριστικό όνομα «Φόνισσα».
Καλύτερη λύση πάρτε πορεία προς Φανάρι Βαρδιάνων και μετά μόλις ανοίξει ο Φάρος των Αγ. Θεοδώρων αλλάξτε πορεία. Αν χρειαστεί να κάνετε τακ (με Μαΐστρο υποχρεωτικό) μην πλησιάζετε πολύ προς τη μεριά της Παλλικής έχει ξέρες και αβαθή.

Από τη Δύση:
Η προσέγγιση είναι πιο απλή. Νότια από τους Βαρδιάνους και πορεία προς Αγ. Θεοδώρους. Τη νύχτα ο Φάρος του Γερογόμπου είναι ορατός από τα 20 νμ. περίπου. Αλλά ο Φάρος των Βαρδιάνων δυσδιάκριτος ανάμεσα στα πολλά φώτα της ακτής.

Από το Βορρά:
Η προσέγγιση έξω από τους Βαρδιάνους είναι η σωστή λύση για πρώτη φορά. Πέρα από τους Βαρδιάνους τα νερά είναι καθαρά εκτός από το Ακρωτήρι της Κουνόπετρας, που πρέπει να ανοιχτεί κανείς αρκετά (περίπου ½ μίλι), την ξέρα «ΜΑΝΤΡΑΒΥΡΕΣ» που βρίσκεται στο ένα τρίτο της απόστασης από το Ξι στον βόρειο κάβο των Βαρδιάνων. Για σίγουρα ακολουθήστε πορεία κοντά στους Βαρδιάνους.
Τέλος αρκετή απόσταση πρέπει να κρατήσετε στρίβοντας στον κόλπο του Λιβαδιού από τον κάβο του Αγ. Νικολάου.

Αργοστόλι
Μετά το Φανάρι των Αγ. Θεοδώρων απομακρυνθείτε λίγο από την ακτή. Στην είσοδο του λιμανιού έχει ένα πράσινο φάρο
μεσοκάναλα. Για μικρά σκάφη ως και βύθισμα 3-4 μέτρα δεν υπάρχει πρόβλημα να περάσουν αριστερά του. Πριν το Φάρο αυτό δεξιά είναι το Αλιευτικό Καταφύγιο «Μαϊστράτο» κυρίως για τα επαγγελματικά αλιευτικά, ερασιτεχνικά αλιευτικά και 3-4 ιστιοπλοϊκά του Ναυταθλητικού Ομίλου Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Άριστο λιμάνι με όλους τους καιρούς.

 


Προσοχή σ
το Φέρρυ που το καλοκαίρι κυκλοφορεί κάθε 15-20 λεπτά μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου δώστε του προτεραιότητα. Περνώντας το Πράσινο Φάρο δεξιά σας είναι η αποβάθρα του Φέρρυ, μετά το Λιμεναρχείο και μετά μπορείτε να δέσετε είτε πλαγιοδετόντας (αν δεν έχει κόσμο) ή με άγκυρα. Ο βυθός είναι λάσπη και πρέπει να αφήσετε χρόνο στην άγκυρα να βουλιάξει. Πέρα από το ξενοδοχείο Όλγα είναι τα νερά γύρω στα 2,5 με 3 μ. Ο μόλος χρησιμοποιείται τα πρωινά από τα καΐκια των ψαράδων για να πουλήσουν τα ψάρια τους.

Απέναντι είναι η «καινούρια Μαρίνα» η οποία ακόμα δεν λειτουργεί (7/2007). Παρόλο αυτά μπορείτε να αράξετε όπου βρείτε είναι αρκετά προστατευμένη εκτός από δυνατό Μαΐστρο.
Στο Αργοστόλι θα βρείτε νερό (το λιμάνι) και μπορείτε να παραγγείλετε πετρέλαιο το οποίο όμως παραδίδεται από το βυτίο μόνο στο χώρο του Λιμεναρχείου. Επίσης θα βρείτε σχεδόν ότι άλλο μπορεί να χρειασθείτε.

Ληξούρι:
Η πρόσβαση στο εμπορικό λιμάνι του Ληξουρίου είναι εύκολη και την ημέρα και την νύχτα. Η είσοδος του λιμανιού σηματοδοτείται από κόκκινο και πράσινο φάρο. Αράξτε μετά το Π όπου θέλετε είτε πλαγιοδετόντας είτε με άγκυρα. Με δυνατό Μαΐστρο έχει λίγο κυματισμό. Οι δυνατότητες τροφοδοσίας είναι περιορισμένες

Ληξούρι – Μαρίνα (Λεγάτα)
Σε αντίθεση με το εμπορικό λιμάνι η πρόσβαση στην Μαρίνα είναι δύσκολη και πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Την ημέρα είναι εμφανείς οι άσπρες σημαδούρες που σηματοδοτούν το κανάλι της εισόδου (πορεία 225?). Δεν προτείνεται η πρόσβαση τη νύχτα για πρώτη φορά.
Στη μαρίνα υπάρχει νερό και ηλεκτρικό και μάλιστα δωρεάν. Είναι όμως πιο δύσκολο να βρείτε θέση να δέσετε.

ΑΠΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΕΩΣ ΦΙΣΚΑΡΔΟ

Ακολουθώντας την ακτή από Ληξούρι προς το βορρά υπάρχει στο ακρωτήριο Κουνόπετρα ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο. Δεν το προτείνουμε για αγκυροβολία

 

 

Περνώντας το Αθέρα και μπαίνοντας στον κόλπο της Αγ. Κυριακής υπάρχει ένα αλιευτικό καταφύγιο. Μικρές βάρκες μπορούν να δέσουν στο μόλο. Σκάφη με μεγαλύτερο βύθισμα πρέπει να δέσουν στα βράχια.

 

 

 

Άσσος
Επόμενο λιμάνι προς Βορρά η Άσσος. Ξεχωρίζει εύκολα από το επιβλητικό κάστρο που έχουν κτίσει οι Βενετοί το 1610. Η χερσόνησος θυμίζει κάτι από Μονεμβασιά. Το φρούριο κατοικείτο μέχρι τους σεισμούς. Η πρόσβαση στο λιμάνι είναι από το Βορρά. Έχει θέσεις για 5-6 σκάφη. Μπορεί όμως να μείνει κανείς και αρόδου.

 

 

Ελάχιστες δυνατότητες προμηθειών.
3 μίλια περίπου βόρεια από την Άσσο είναι ο κόλπος της Αγ. Ιερουσαλήμ. Η πρόσβαση νότια από τη βραχονησίδα είναι χωρίς προβλήματα. Υπάρχει ένα μικρό μολάκι για 3-4 σκάφη και το βάθος είναι πάνω από 2 μέτρα.
Μπορείτε να φάτε στο εστιατόριο εκεί. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Δυστυχώς η θάλασσα δεν είναι απόλυτα καθαρή γιατί έρχονται σκουπίδια από το πέλαγος.
Στρίβοντας στο Δαφνούδι δυτικά είναι πολύ πιθανόν να βρείτε νερά. Κυρίως δυτικά και μετά τις 13:00.

  Φισκάρδο
Ακολουθώντας την ακτή θα συναντήσετε το φάρο του Φισκάρδου. Μπαίνετε και αράζετε όπως βρείτε (αν βρείτε). Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του Ιονίου.
Το μοναδικό χωριό της Κεφαλονιάς που έμεινε ανέγγιχτο από τους σεισμούς του ’53. Έχει μια σχετική γραφικότητα. Βέβαια τα περισσότερα κτήρια είναι καινούρια, αλλά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να μην καταστραφεί το αρχικό χρώμα. Πιθανόν να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες στην Ελλάδα. Θα έχετε πρόβλημα να διαλέξετε εστιατόριο για φαγητό.

 

 ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

 Μεταξύ Φισκάρδου και Αγίας Ευφημίας, η ανατολική Ακτή της Κεφαλονιάς προσφέρει αρκετούς μικρούς κολπίσκους όπου μπορείτε προστατευμένοι από το μαΐστρο να απολαύσετε το μπάνιο σας. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε δικό σας το ρίσκο.

 

Αγ. Ευφημία
11 νμ νότια του Φισκάρδου και 4 δυτικά της Σάμης είναι η Αγ. Ευφημία. Καλά προστατευμένο λιμάνι κυρίως το καλοκαίρι. Έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ιστιοπλοϊκό κέντρο κυρίως για φλοτίλλες, ότι κι αν αυτό σημαίνει. Αράζετε εκτός της περιοχής του λιμανιού που είναι προορισμένη για τα αλιευτικά σκάφη. Προτιμάτε την πριμοδέτηση καθώς η κίνηση στο λιμάνι είναι μεγάλη. Θα βρείτε νερό στην προκυμαία και τις απαραίτητες προμήθειες στα μαγαζιά της περιοχής. Αρκετές Ταβέρνες με καλό φαΐ.

Σάμη
Το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Εδώ έρχεται το Φέρυ από την Πάτρα, τον Αστακό την Ιθάκη και τη Λευκάδα. Πιθανόν να υπάρχει και ιπτάμενο δελφίνι για Παξούς και Κέρκυρα, αλλά θα πρέπει να ενημερωθείτε από το Λιμεναρχείο. Επίσης τους καλοκαιρινούς Μήνες ( Μέσα Ιουλίου με τέλος Αυγούστου) υπάρχει συγκοινωνία με την Ιταλία (Μπάρι- Μπρίντιζι).

Τα Φέρυ δένουν έξω από το λιμάνι, οπότε δεν ενοχλούν. Στο Δεξί μόλο θα βρείτε και νερό. Ρίξτε άγκυρα λίγο μακριά για να είστε σίγουροι.
Θα βρείτε ταβέρνες και μαγαζιά ( ακόμα και για ναυτιλιακά). Μισό μίλι δυτικά είναι το νέο αλιευτικό καταφύγιο. Άριστο λιμάνι ακόμα και για το χειμώνα. Καλύτερα να πλαγιοδετήσετε. Οι πληροφορίες λένε ότι σύντομα θα αποκτήσει νερό και ρεύμα.

 

Πόρος
12 νμ νότια από τη Σάμη είναι το λιμάνι του Πόρου. Επίσης βασικό σημείο εισόδου στην Κεφαλονιά καθώς εδώ φθάνουν τα Φέρυ από την Κυλλήνη και το καλοκαίρι από την Ζάκυνθο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες καταφθάνουν στον Πόρο περίπου 12 δρομολόγια την ημέρα με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ ήσυχο το λιμάνι.

Γίνονται έργα για τη δημιουργία μιας καινούργιας προβλήτας για τα Φέρυ. Το αποτέλεσμα θα φανεί όταν θα τελειώσει.

Το μικρό αλιευτικό καταφύγιο αριστερά στο βάθος του λιμανιού έχει αρκετό βάθος αλλά είναι γεμάτο ρεμέτζα των ψαράδων, αν έρθετε σε συμφωνία μαζί τους μπορείτε να περάσετε μια – δυο μέρες ήσυχες. Δεν υπάρχει νερό και για τις προμήθειες πρέπει να πάτε στο χωριό όπου θα βρείτε και πολλές ταβέρνες (εκτό από κείνες που είναι στο λιμάνι. Το λιμάνι του >Πόρου θυμίζει το καλοκαίρι πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό με το συνεχές πηγαινέλα των Φέρυ., Έχει κι αυτό την γοητεία του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Νότια από τον Πόρο είναι η Σκάλα και το ακρωτήριο Μούντα. Η ακτογραμμή είναι πανέμορφη για μπάνιο αλλά με δύσκολη πρόσβαση κυρίως για ιστιοπλοϊκά σκάφη. Εξω από τη Σκάλα είναι τα αβαθή Κάκαβα. Το πιο σιγουρο είναι να ανοιχτείτε περίπου 2νμ από την ακτή.

Κατελειός

Καβαντζάροντας το Ακρωτήριο Μούντα είναι η Παρασλία του Ρατζακλί και μετά το γραφικό ψαροχώρι Κατελειός. Η πρόσβαση όμως στο μικρό λιμανάκι του δεν προτείνεται καθώς είναι κλεισμένο από πολλές ξέρες που πρέπει κανείς να τις γνωρίζει. Έτσι κι αλλιώς είναι τόσο ρηχά που μόνο σκάφη μικρού βυθίσματος θα μπορούσαν να δέσουν. Πολλά ταβερνάκια στην παραλία.

Πεσσάδα

Στη Διαδρομή από τον Κατελειό στην Πεσσάδα αναφερθήκαμε και προηγουμένως.
Το Λιμανάκι της Πεσσάδας είναι μικροσκοπικό και πάντα πλήρες με τοπικές ψαρόβαρκες, δεν ενδείκνυται για τουρισμό. Εδώ πιάνει και το Φέρρυ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου ( Πεσσάδα – Αγ. Νικόλαος).

Αγία  Πελαγία

Βοριότερα είναι ο μικρός κόλπος της Αγ. Πελαγίας. Εδώ δημιουργείται ένα Λιμανάκι (Μαρίνα) για τουριστικά σκάφη. Ακόμα είναι υπό κατασκευή και δεν μπορούμε να πούμε πολλά όσον αφορά την ασφάλειά του, τι θα προσφέρει από υποδομές κτλ. Ένα είναι σίγουρο πολύ κοντά δεν υπάρχει χωριό.