Ιστορία του Ομίλου

 


Ο Ναυταθλητικός Ομιλος Κεφαλονιάς & Ιθάκης (ΝΟΚΙ) ιδρύθηκε το 1987 με το όνομα Ναυταθλητικός Oμιλος Κεφαλονιάς (ΝΟΚ) και βασικούς σκοπούς του την προώθηση του Ναυταθλητισμού σε όλες του τις μορφές, την αγάπη προς τη θάλασσα και την καλλιέργεια του ναυτικού πνεύματος της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με τη θάλασσα.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ο Ομιλος επικέντρωσε το πεδίο δράσης του στις υποβρύχιες καταδύσεις, στη συνδρομή του για την επιτυχία ναυταθλητικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν άλλοι φορείς και σωματεία και στη συνεργασία των μελών του με τις λιμενικές αρχές σε περιπτώσεις άμεσης επέμβασης και διάσωσης στη θάλασσα.

Το 1998 ο ΝΟΚ συνδιοργανώνει με τον Ναυτικό Ομιλο Αργοστολίου τον 1ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα “ARGOSTOLI CUP ‘98- Juan de Fuca”.
Στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας του αγώνα αυτού ο Ναυταθλητικός Ομιλος Κεφαλονιάς δέχεται πλήθος αιτήσεων νέων μελών. Αποτέλεσμα αυτής της διεύρυνσης είναι:

1. Η μετονομασία του ομίλου σε Ναυταθλητικό Όμιλο Κεφαλονιάς και Ιθάκης
2. Η δυναμική είσοδος του ομίλου στο άθλημα της αγωνιστικής ιστιοπλοϊας ανοιχτής θάλασσας με την αγορά του αγωνιστικού σκάφους που ονομάζεται “ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ”.
3. Η Επέκταση του ομίλου στον τομέα των ταχυπλόων σκαφών

Το 1999 ο ΝΟΚΙ διοργανώνει τον 1ο Αγώνα Ναυτικής Τέχνης “ΝΑΥΤΟΣΥΝΗ ‘99”. Ο πρωτότυπος αυτός αγώνας που βραβεύει τη ναυτοσύνη των πληρωμάτων και αποτέλεσε μια διεθνή πρωτοτυπία διεξήχθη μεταξύ Αργοστολιού και Ληξουριού με τεράστια επιτυχία. Στη συνέχεια διοργανώνεται ο Περίπλους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με ταχύπλοα, που δίνει την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας να γνωρίσουν τις απόμακρες παραλίες των νησιών μας. Η επιτυχία και αυτής της διοργάνωσης είναι τόσο μεγάλη ώστε γίνεται αναφορά σε έντυπα Πανελλήνιας εμβέλειας.

Η πρώτη συμμετοχή του αγωνιστικού ιστιοπλοϊκού σκάφους του ομίλου, σε αγώνα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας και συγκεκριμένα στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου φέρνει και τιμητικές διακρίσεις. Το “ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ” κατακτά μία πρώτη και δύο τρίτες νίκες εκπροσωπώντας επάξια τα νησιά μας.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου ο ΝΟΚΙ ξεκινά τη σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας, τη Σχολή Υποβρυχίων Καταδύσεων όπως και τα τμήματα Τεχνικής Κολύμβησης και Κολύμβησης Ενηλίκων, αξιοποιώντας έτσι τις δυνατότητες που προσφέρει το καινούργιο κολυμβητήριο στο Αργοστόλι.

Τα επόμενα δύο χρόνια ο Όμιλος συνεχίζει τις δραστηριότητές του στην Ανοιχτή Θάλασσα και τις υποβρύχιες καταδύσεις, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες τις έλλειψης εγκαταστάσεων και την γενική απαγόρευση υποβρυχίων καταδύσεων στην Κεφαλονιά εκτός δύο μόνο περιοχών που βρίσκονται αρκετά μακριά από τη βάση του.

Παράλληλα με τις Αθλητικές του δραστηριότητες ο ΝΟΚΙ αναπτύσσει και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ήδη από το 1998 έχει κάνει αναπαραγωγή τις σημαίας της Επτανήσου Πολιτείας, την οποία διαδίδει σε όλα τα Επτάνησα και αλλού, και δημιουργεί έτσι το ενδιαφέρον για την εκμάθηση μίας χρονικής περιόδου της ιστορίας της Επτανήσου που έτεινε να ξεχασθεί.

Με τη Χορηγία του ΕΟΤ, της ΕΡΤ και της Εταιρείας PISCINES IDEALES τον Ιούλιο του 2002 κατά τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας ο ΝΟΚΙ παρουσιάζει το βιντεοφιλμ αφιέρωμα στην Κεφαλονιά με τίτλο:
‘‘ 38ο 10’ Βόρειο, 20ο 22’ Ανατολικό’’,
το οποίο γίνεται δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από το κοινό και αποσπά πολλά θετικά σχόλια. Επίσης εκδίδει ένα ‘’Ενθύμιο Κεφαλονιάς’’ που περιέχει εκτός του βίντεο, την Σημαία της Επτανήσου Πολιτείας, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την Επτάνησο Πολιτεία και τη Σημαία της, ένα σύγχρονο Ναυτικό Χάρτη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως και την αναπαραγωγή του παλαιότερου (1576) ναυτικού χάρτη της Κεφαλονιάς.

Τον Αύγουστο του 2002 παραχωρήθηκε στον Όμιλο από το Λιμενικό Ταμείο τμήμα ενός μετασεισμικού παραπήγματος στην περιοχή ‘’Μαϊστράτο’’, στο Αργοστόλι.
Αυτό το ετοιμόρροπο παράπηγμα τα μέλη του Ομίλου, με πολλή προσωπική εργασία, μετατρέψανε σε ένα στολίδι της περιοχής.
Ετσι απέκτησε ο ΝΟΚΙ την καινούργια του στέγη.
Την ίδια εποχή ιδρύεται τμήμα κωπηλασίας, στο οποίο ενσωματώνεται το ήδη υπάρχον αντίστοιχο τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου Επτανήσου.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Κεφαλονιάς & Ιθάκης στηρίζεται, όπως άλλωστε και όλα τα αθλητικά σωματεία, στην αγάπη των μελών του για τον αθλητισμό και τη θάλασσα, αλλά και στη στήριξη από τους χορηγούς, τους τοπικούς φορείς και την πολιτεία, προς όλους αυτούς που τον στηρίζουν σ’ αυτή του την προσπάθεια ο ΝΟΚΙ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και ελπίζει ότι θα συνεχίσουν να του συμπαρίστανται.